Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей - історія свята та традиції

Офіційно це свято було засновано в листопаді 1949 року в Парижі на Раді Міжнародної демократичної федерації жінок. Тоді особливо гостро стояло питання про здоров'я і благополуччя дітей - час був повоєнний.

Уперше День захисту дітей відзначили 1950 року - одразу в 51 країні світу. За іншою версією свято відзначили ще раніше - 1925 року в Сан-Франциско за сприяння Генерального консула Китаю, який підготував для китайських дітей-сиріт Фестиваль човнів-драконів (Дуань-у Цзе). Святкування припало на 1 червня. Як би там не було, мета у цього дня завжди була однією - привернути увагу до потреб і прав дитини.

 

Традиційно 1 червня закликають зупинити насильство над дітьми, експлуатацію дитячої праці. Для дітей проводять освітні кампанії, де розповідають про їхні права та куди вони можуть звернутися в разі їхнього обмеження. Окрема увага приділяється суспільству дорослих, яке вчать враховувати потреби дитини.

Міжнародний день дітей має також свій прапор - це зелене тло, на якому зображена земна куля та 5 людських фігурок різного кольору.

Коли День захисту дітей в Україні

День захисту дітей Україна щорічно відзначає 1 червня, як і в усьому світі. У нашій країні цю дату святкують із 1998 року.

На жаль, цього року День захисту дітей в Україні знову проходить в умовах війни - вона торкнулася життя кожного маленького українця. Від початку повномасштабного вторгнення сотні тисяч дітей змушені тимчасово жити за межами України, десятки тисяч годинами проводять час у сховках, перечікуючи повітряні тривоги, тисячі діток живуть у зоні бойових дій, невідомо, скільки українських дітей викрали та вивезли за межі країни. У це свято дорослим особливо важливо підтримати дітей і показати, що ми завжди поруч.